Discernamânt

Citesc în Revista 22, preluat din “Adevarul”, într-un articol de Andrei Plesu despre spiritul critic, pasajul de mai jos. Ma inspira sa-l amplific, fireste la un nivel stilistic extrem de modest, întrebarea unei cititoare, care cere amanunte despre deosebirea duhurilor (ceea ce catolicii numesc “discernamântul spiritelor”, si lumea obisnuita, pur si simplu, discernamânt sau întelepciune, ca ceva opus credulitatii si prostiei, impulsivitatii si pripelii.)

http://www.revista22.ro/chipuri-ale-spiritului-critic-60014.html

“În lumea credinţei, scrie A. Plesu, se vorbeşte despre „deosebirea duhurilor”, despre capacitatea de a distinge între autentic şi contrafăcut, între legitim şi înşelător, între adevărat şi fals, bine şi rău, îngeri şi demoni… Fără această virtute, suntem mereu în pericol de a fi „păcăliţi”, deturnaţi de la calea corectă, smintiţi. Pe de altă parte, suntem avertizaţi că excesul spiritului critic, obiceiul de a-i judeca pe ceilalţi, fără a te judeca, mai întîi, pe tine, negativismul (ca incapacitate de a vedea şi partea bună a lucrurilor), convingerea că ai autoritatea şi competenţa de a împărţi lumea în două după criterii personale – sunt tot atîtea derapaje care ne întunecă minţile şi ne strică sufletele.”

As adauga câteva explicatii si exemple. Lucruri as zice simple de spus, mai putin simplu de trait.

A discerne, adica a “deosebi” duhul, spiritul în care gândesc si actionez,

înseamna  a-mi cerceta propria mea constiinta,

pentru a putea raspunde cât mai cinstit la intrebarea:

ceea ce urmeaza sa fac, hotarârea pe care o am de luat, corespunde vointei divine?

Ceea ce mi se cere corespunde cu ceea ce vrea Dumnezeu de la mine?

Altfel spus, actiunea mea e de bine, în raport cu Cel care singur este Binele, Bunatatea, Dragostea desavârsita, sau nu? Sigur, referintele pentru bine si rau nu sunt numai de ordin religios, crestinii vorbesc despre  “ordinea morala” pe care omul o poarta în sine, ca pecete a asemanarii sale cu Dumnezeu. Aici, fireste, opiniile filosofilor si ale  teologilor coincid arareori, si sunt extrem de diverse. A se vedea, pe Wikipedia, câteva variante posibile de „decalog”.

In ce priveste regulile de baza ale unui comportament caracterizat de discernamânt, noi crestinii le gasim in cele zece porunci, in spusele lui Iisus, în  felul în care a trait, în modelele de viata ale sfintilor.

Daca consimt sa ma gândesc la consecintele actelor mele, care ar putea dauna altcuiva chiar daca mie îmi aduc folos, raspunsul îl am in “regula de aur” stiuta de majoritatea dintre noi din pruncie: “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. E în Evanghelie, ca si multe alte îndemnuri, precum cel de a nu “nu judeca”; în sensul precizat foarte limpede de dl Plesu. Excesul de atentie acordat raului din ceilalti nu ne ajuta sa fim lucizi in ce ne priveste, nici smeriti.

Un alt lucru simplu consta în a te privi ca “din afara”, de la distanta, si a nu te identifica cu propriile emotii, sentimente, opinii, prejudecati.  O anumita situatie ma sperie, ma supara, ma nelinisteste… dar NU ma identific cu ea. Totul trece, dar Dumnezeu ramâne. Si cu atât mai bine pentru mine daca am lucrat dupa Voia Lui!

O metoda „sigura” de a te lasa educat de Dumnezeu, cerând de la Duhul Lui sa ne lamureasca, este lectura frecventa a Sfintei Evanghelii si meditarea ei staruitoare. Ceea ce presupune sa te recunosti „prost”, adica „mai putin informat, mai putin educat ca altii, si cu totul „nevrednic” înaintea lui Dumnezeu, si sa vrei sa te lasi modelat de catre Duhul, ca argila de olar. Cei care, în vechime, cereau sfaturi de la Parintii din pustiu primeau inevitabil raspunsuri impregnate de Scripturi.

“Nimic sa nu te sperie, nimic sa nu te tulbure. Toate sunt trecatoare.

Dumnezeu singur dureaza. Dumnezeu ne ajunge”

(Bucatele din celebrul text de sf. Teresa de Avila, “Nada te turbe, nada te espante, toto pasa… Dios solo basta”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.