Explozia de mânie: ce e de facut?

Emotiile negative fac parte din noi. Nu le putem extirpa, nu le putem omorî. Dar, cu energia pe care o putem mobiliza, daca reusim sa traim, fie si câteva minute, „în deplina constiinta”, putem transforma emotia numita „mânie”. Pentru ca mânia nu poate fi extirpata ca o tumoare, si exteriorizarea/interiorizarea ei nu face decât sa o hraneasca, în noi si în ceilalti. Energia opusa  este cea a compasiunii, samânta de bine pe care o stropim prin exercitiul meditatiei.

Daca cineva m-a suparat, spune într-o alta convorbire „Unchiul” (Thay, pe numele lui Thich Nhat Hanh), daca are loc o explozie de mânie la adresa mea, EU NU RASPUND. Recunosc emotiile, în celalalt si în mine, dar nu întretin conflictul. Câteva zile mai târziu, îi scriu acelei persoane o scrisoare de iubire…

Dar, mai spune el, e nevoie de mult timp si de exercitiu pentru ca cineva sa se elibereze de exploziile de violenta…

Mindfullnes, deplina constienta, începe, simplu, cu constientizarea faptului ca respir. „Inspir”… ma pot gândi, inspirând constient, ca Îi aduc multumiri Ziditorului pentru „viata/respiratie, miscare, fiinta”.

„Expir”: ma las în mâna Lui, care ma iubeste si ma ajuta.

Scriu acestea nu pentru ca ma atrage buddhismul, ci pentru ca întelepciunea acestui mare învatator ma ajuta sa înteleg ca nu cu violenta se poate combate violenta… inclusiv când mi se pare foarte justificat sa atac (fie si „preventiv”) si sa contraatac.

 

Anunțuri

Un gând despre “Explozia de mânie: ce e de facut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s