Dusmanul, celalalt

Tweet: Picture from Romford today. (Photo with permission from the must-follow @diamondgeezer)

In evul mediu, „de vina” erau vrajitoarele. Din pricina lor erau incendii, inundatii, crime, nedreptati. Cum mergeau lucrurile rau printr-un sat, ardeau câte una si…necazul le mai trecea populatiilor ferm ancorate în miturile din capul lor.

Mai erau de vina si leprosii, mai ales ca-i trimiteau evreii sa aduca nenorociri pe capul oamenilor  „de bine”. Si maurii, si ereticii, mai ales ereticii. Si când erau în fine demascati si executati, ce fericire pe capul maselor…!

Zilele astea, în Anglia, ura se dezlantuie ca si alta data, cu toate ca sub forme mai putin salbatice;  printre victime se numara, de-a valma, studenti asiatici, prezentatoare BBC cu pielea neagra, chelnerite poloneze si muncitori români. De vina, iar, sunt „ceilalti”. Când nu avem straini la îndemâna, si ne chinuie ura de noi însine, ne aruncam, macar cu gura, pe vecini… 

Leacul la asemenea metehne nu este pe planul realitatilor. Degeaba le amintesti antisemitilor ca nu toti evreii din România au fost comunisti în anii de dupa razboi, ca nu toti liderii comunisti erau evrei, ca necazul l-a adus un alt antisemit, Stalin, cu armatele lui; ca au existat, în anii razboiului, legi antievreiesti si masacre. Ca Shoa nu mai trebuie sa se repete, si de aceea se vorbeste mereu de lagarele naziste si de cei care s-au prefacut acolo în fum. La toate, omul cu ideea tapului ispasitor bine insurubata in cap raspunde ineptii, si-si varsa convulsiv si repetitiv veninul. Sa fie oare mai fericit cu asta? Dar englezul din poza…?

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s