Citesc si nu pricep

Un articol care începe, corect, cu indignarea. Atentatul din biserica din Normandia, grozavia, cauzele, etc. Dar la sfârsit dau de un atac la adresa democratiilor occidentale care, cica, nu ar face nimic si ar incerca banalizarea terorii. Asa sa fie…?

Antidotul propus, „redescoperirea unei dimensiuni militante” aflate, chipurile, într-o traditie (cea a razboaielor cu turcii???), nu mi se pare adecvat. De luptat, domnule autor, se lupta. Faptul ca nu se pot promite victorii nu e acelasi lucru cu defetismul. Iar daca pe undeva pe dedesupt e vorba de „radacinile crestine ale Europei”, as observa ca ele exista oricum, dar copacul de peste radacini a crescut asa cum a crescut, si azi arata mai degraba a hibrid, oarecum monstruos… dar faptul e ca ESTE. Pe când trecutul e trecut.

” A proclama public necesitatea familiarizării cu terorismul, în numele fatalismului resemnat ce echivalează cu o capitulare, este o strategie dezastruoasă şi defetistă. Democraţiile liberale au capacitatea de a se apăra, cu condiţia ca voinţa politică de înfruntare a inamicului să existe. Democraţiile nu sunt obigate să se transforme în autocraţii spre a supravieţui. Dar ele sunt obligate să se întoarcă la valorile pe care se întemeiază. Islamismul este în ofensivă atâta vreme cât Occidentul însuşi acceptă condiţia defensivei. Orbirea şi neputinţa sunt feţele gemene ale unui rău care macină Vestul- din acest rău se hrăneşte capacitatea islamismului de a fi ubicuu şi agresiv. Democraţiile liberale trebuie să îşi redescopere dimensiunea militantă care le permite să prevină extinderea maladiei afectând propriile lor societăţi.

Războiul civil purtat de islamism şi de celulele sale este un război global. Prin ferocitatea sa, el evocă deceniile teribile în care terorismul palestinian ţinea ostatec naţiuni întregi, acompaniat de entuziasmul anti-israelian al stângii radicale generoase şi asistat de lagărul comunist.Democraţiile posedă anticorpii necesari spre neutraliza acest nou asalt. Dar pentru activarea lor este condiţionată de regăsirea încrederii în valorile noastre fondatoare. Terorismul poate invinge doar în condiţiile unei demobilizări suicidare. Provocarea este, pentru noi, una politică, înainte de toate.”

Ioan Stanomir

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/islamismul-si-escaladarea-barbariei/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.