O noua nastere…?

Isus i-a spus: Dacă mă iubeşte cineva, va ţine cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi,

şi vom veni la el şi vom face locuinţa la el. Cel ce nu mă iubeşte nu ţine cuvintele mele. Cine nu mă iubeşte nu ţine cuvintele mele, iar cuvântul pe care îl ascultaţi nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis.

V-am spus acestea cât timp sunt cu voi.  Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care-l va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăţa toate şi vă va aminti toate câte vi le-am spus eu.  (Ioan 14,23-26)

Făgăduinţa aceasta a lui Christos ajunge la noi răzbătând prin veacuri. Este suprema Revelaţie, încununarea mesajului şi a dăruirii Domnului Christos, chintesenţa întâlnirii dintre om şi Dumnezeu, împlinirea iubirii desăvârşite. În ce constă ea?

Dumnezeu, ni se arată în acest pasaj, a coborât printre oameni anume pentru a locui cu ei, iar prezenţa Sfintei Treimi o putem găsi în chiar inima inimii noastre. O asemenea revelaţie întrece cu mult viziunile cele mai magnifice ale proorocilor. Cele anunţate în pasajul de mai sus din Ioan 14 întrec orice închipuire.

Da, noi oamenii suntem chemaţi să-l cunoaştem pe Domnul, să-i descoperim personal frumuseţea, măreţia şi mila, să întâmpinăm în noi unitatea de Persoane care e Sfânta Treime. E vorba aici de un adevăr ce întrece până şi realitatea prezenţei lui Dumnezeu în noi, înscrisă de puterea lui creatoare, de duhul divin, în tot ce avem mai adânc şi mai sfânt în fiinţa noastră (Geneza 2,7).

E vorba de mai mult chiar decât greutatea vie a Prezenţei lui Isus în trup omenesc: Trupul şi Sângele făcute Sfântă Împărtăşanie, pentru a se uni cu noi intrând în trupul şi în sângele nostru.

===========

Cu aceste gânduri ale unui predicator stimat (P.M. Delfieux), încerc astazi sa ma opresc asupra textului propus de Biserica romano-catolica pentru 17 decembrie: genealogia lui Isus, în Matei 1, 1-17.

O lista de nume, dintre care se detaseaza doua: Abraham si David. O lista de nume predominant masculine, dar printre care apar totusi câteva femei. O lista de nume din care nu lipsesc pacatosii: asasini, adulteri, incestosi. Ceea ce vrea sa spuna, talmaceste “un monah al Bisericii din Rasarit” (L. Gillet), ca, daca Domnul se naste azi în sufletul meu, el se naste strabatând prin pacatele mele si în ciuda lor. Isus strabate, îi croieste drum prin pacatele mele, si le învinge. Este genealogia lui în mine. Ca o strapungere prin care stralucesc milostenia, condescendenta, dar si puterea Lui.”

 « Adevarata noastra genealogie », arata Benedict al XVI-lea, teolog si papa emerit, este credinta în Isus, care ne da o origine noua, si ne face sa ne nastem din Dumnezeu.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s