Inutila povara

Un episod din copilaria lui Hillary Clinton explica multe lucruri legate de un moment de criza din campania ei pierduta pentru presedentia SUA. Momentul în care a facut o pneumonie, fara sa anunte pe nimeni, pâna ce aproape a colapsat. Povesteste dr Gabor Maté:

“Când Hillary avea patru ani, niste copii din vecini o necajeau si ea a intrat speriata în casa. Mama ei îi raspunde – ceea ce se considera un exemplu de educatie menita sa-l “caleasca” pe copil – ca în casa ei nu e loc pentru fricosi. Si o trimite sa-si rezolve singra problema…

Ce mesaj îi trimite copilului o asemenea atitudine? Ca nu poti fi vulnerabil în propria casa? Ca nu exista aici loc pentru emotii? Ca raspunzi singur de soarta ta? Dupa 60 de ani, copila de alta data e o persoana impermeabila la emotii, într-atâta încât unii o considera inumana… Poate ca educata primita i-a adus succes într-un anumit sens, dar i-a redus competenta emotionala în alt sens. Are pneumonie si nu spune nimanui nimic… Soiul asta de comportamente are radacini adânci si grave consecinte pe planul sanatatii. Boala a fost un “nu” spus de corpul ei, si ea nu a ascultat.

“Împovarat de responsabilitati”. Iata ce doresc sa le spun celor care se simt astfel, continua Gabor Maté. Ca adulti, ne simtim raspunzatori, dorim sa facem ceva, sa avem empatie pentru ceilalti, sa luam seama la nenorocirile celor din jur, la nedreptatile vietii. Dar a fi “cocosat sub povara raspunderii” e cu totul altceva.

Responsabilitatea nu ne îmbolnaveste, dar povara raspunderilor, da. Orice povara care ne cocoseaza ne afecteaza sanatatea fizica sau emotional-mintala. Iata ce le spun celor care se simt asa: povara voastra nu e din pricina starii lumii. Dimpotriva, se leaga de orientarea voastra psihic-motionala, care îsi are radacinile chiar înainte ca voi sa puteti sti ceva despre lume, orientarea aceasta are radacini în prima copilarie, în relatiile cu mediul care v-a hranit. În general, se simt “coplesiti” cei ai caror parinti au fost dezechilibrati, stresati, disfunctionali, iar copilul s-a simtit obligat sa-I faca pe parinti fericiti. Obligatie care este o sarcina peste puterile unui copil. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi sunt în aceasta situatie, fiindca un copil raporteaza automat si inconstient totul la persoana sa. Simtind în jur stres, asistând la situatii dificile, copilul îsi închipuie ca e din cauza lui si ca are datoria sa dreaga lucrurile.

Iata povara de care trebuie sa va descotorositi, daca va simtiti depasiti de greutati. Iar când v-ati eliberat de ea, atunci va puteti pe deplin asuma responsabilitatile, la modul prezent, si puteti cauta solutii pntru problemele pe care le observati în lume.

“Când învatam sa ne oprim ca sa devenim pe deplin vii în momentul prezent, atunci intram cu adevarat în legatura cu viata, cu ceea ce se petrece în noi însine si împrejur. Nu ne mai lasam furati de trecut, de viitor, de gânduri, idei, emotii si proiecte”. Dixit înteleptul maestru zen Thich Nhat Hanh.

“When we learn to stop and be truly alive in the present moment, we are in touch with what’s going on within and around us. We aren’t carried away by the past, the future, our thinking, ideas, emotions, and projects.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.