De la Petru citire…

… nu fara a aminti ca a fost ales de Dumnezeu,  ca sa fie el însusi si sa devina marele apostol pe care-l sarbatorim azi, dupa Învierea Domnului si iertarea sa de catre El. Discipol inimos dar inconstant pe a carui marturie, alaturi de cele ale altor apostoli, se întemeiaza credinta crestina.

Scrisoarea a doua a Sfântului Apostol Petru, cap.1

traducerea catolică
Editura Sapientia din Iaşi

De fapt, noi nu v-am făcut cunoscută puterea Domnului nostru Isus Cristos şi venirea lui pe baza unor basme f bine ticluite, ci pentru că am fost martori oculari ai măreţiei lui. 17 El a primit de la Dumnezeu Tatăl cinste şi mărire, atunci când din partea gloriei măreţe a venit acest cuvânt: „Acesta este Fiul meu cel iubit g în care este mulţumirea mea”. 18 Noi înşine am auzit acest glas venit din cer când eram cu el pe muntele cel sfânt.
     19 Şi avem şi mai sigur cuvântul profetic la care faceţi bine că luaţi aminte ca la o lumină ce străluceşte în loc întunecos, până când se va lumina de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre. 20 Înainte de toate, să ştiţi aceasta: nici o profeţie a Scripturii nu se interpretează după propria părere a cuiva, 21 deoarece profeţia nu a fost dată niciodată din voinţa omului, ci oamenii h, conduşi de Duhul Sfânt, au vorbit de la Dumnezeu.

c Unele manuscrise au: prin propria lui.
d Multe manuscrise adaugă: ca prin fapte bune.
e Lit.: cort.
f Lit.: mituri. Sensul cuvântului este diferit de cel al „mitului” folosit de filozofi şi de istoricii religiilor. Aici se referă la legendele mitologice sau cosmogonice şi la oracolele din lumea greacă. Autorul vrea să condamne ficţiunile fără sens ale ereticilor în opoziţie cu soliditatea mărturiei apostolice.
g În unele manuscrise, ordinea cuvintelor este inversată: Fiul meu, cel iubit, acesta este.
h Multe manuscrise adaugă: cei sfinţi.

Versiunea ortodoxa, de pe acelasi site http://www.deiverbum.ro/cat/2petru/

Epistola a doua sobornicească a Sfântului Apostol Petru

Pentru că noi v-am adus la cunoştinţă puterea Domnului nostru Iisus Hristos şi venirea Lui, nu luându-ne după basme meşteşugite, ci fiindcă am văzut slava Lui cu ochii noştri.

Căci El a primit de la Dumnezeu-Tatăl cinste şi slavă atunci când, din înălţimea slavei, un glas ca acesta a venit către El: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit”.

Şi acest glas noi l-am auzit, pogorându-se din cer, pe când eram cu Domnul în muntele cel sfânt.

Şi avem cuvântul proorocesc mai întărit, la care bine faceţi luând aminte, ca la o făclie ce străluceşte în loc întunecos, până când va străluci ziua şi Luceafărul va răsări în inimile voastre, aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia. Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.