De ziua sf.Francisc, azi duminica 4 octombrie

http://www.ercis.ro/liturgie/ziualiturgica.asp

† DUMINICA a 27-a de peste an
Sf. Francisc din Assisi
Is 5,1-7; Ps 79; Fil 4,6-9; Mt 21,33-43

LECTURA I
Via Domnului universului este casa lui Israel.
Citire din cartea profetului Isaia 5,1-7
Vreau să cânt o cântare de dragoste pentru iubitul meu. Iubitul meu avea o vie pe un deal mănos. 2 A săpat-o, a curăţat-o de pietre şi a plantat viţă aleasă, a construit un turn în mijlocul ei şi a pus un teasc în ea, a aşteptat să facă struguri, dar a făcut aguridă. 3 Acum, locuitori ai Ierusalimului şi oameni ai lui Iuda: faceţi judecată între mine şi via mea! 4 Ce ar mai fi trebuit să fac pentru via mea şi nu am făcut? De ce, aşteptându-mă să facă struguri, a făcut aguridă? 5 Acum, vă voi face cunoscut ce-i voi face viei mele: îi voi îndepărta gardul şi va fi devastată; îi voi distruge zidul şi va fi călcată în picioare. 6 O voi preface în pustiu; nu va mai fi tăiată şi nici săpată şi vor creşte mărăcini şi spini. Voi porunci norilor să nu mai verse ploaie asupra ei. 7 Căci via Domnului Sabaot este casa lui Israel şi cei din Iuda, plantaţia lui preferată. Se aştepta judecată, şi iată vărsare de sânge; dreptate, şi iată strigăte!

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 79(80),9 şi 12.13-14.15-16.19-20 (R.: Is 5,7a)
R.: Via Domnului Sabaot este casa lui Israel.

9 Tu ai scos o vie din Egipt
şi ai alungat popoare, ca s-o sădeşti.
12 I-ai întins mlădiţele până la mare
şi lăstarii ei ajungeau până la fluviu. R.

13 Pentru ce i-ai spart acum zidul,
încât toţi trecătorii o jefuiesc?
14 O pustieşte mistreţul din pădure
şi o pasc animalele sălbatice. R.

15 Dumnezeule Sabaot, întoarce-te!
Priveşte din cer şi vezi, vizitează via aceasta!
16 Ocroteşte ceea ce a plantat dreapta ta
şi pe fiul omului pe care l-ai întărit pentru tine! R.

19 Atunci nu ne vom mai abate de la tine,
tu ne vei da viaţă şi vom invoca numele tău.
20 Doamne, Dumnezeul Sabaot, fă-ne să ne întoarcem,
fă să strălucească faţa ta şi vom fi mântuiţi! R.

LECTURA A II-A
Aceea să puneţi în practică! Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni 4,6-9
Fraţilor, nu vă îngrijoraţi pentru nimic şi, în orice împrejurare, cerând cu insistenţă prin rugăciune, cu mulţumire, să fie făcute cunoscute cererile voastre lui Dumnezeu! 7 Iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile şi gândurile voastre în Cristos Isus. 8 În rest, fraţilor, gândiţi-vă la acestea: cele adevărate, cele demne, cele drepte, cele curate, cele plăcute, cele vrednice de laudă, ce e virtute, ce-i de laudă, 9 ceea ce aţi învăţat şi primit, ce aţi auzit şi văzut la mine, aceea să puneţi în practică! Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. In 15,16
(Aleluia) Eu v-am ales pe voi şi v-am constituit ca să mergeţi şi să aduceţi rod, iar rodul vostru să rămână, spune Domnul. (Aleluia)

EVANGHELIA
Via o va da în arendă altor viticultori.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 21,33-43
În acel timp, Isus le-a zis arhiereilor şi bătrânilor poporului: „Ascultaţi o altă parabolă: era odată un stăpân care a plantat o vie, a înconjurat-o cu un gard, a săpat un teasc şi a construit un turn. Apoi a dat-o în arendă unor viticultori şi a plecat în călătorie. 34 Când s-a apropiat timpul culesului, i-a trimis pe servitorii săi la viticultori, ca să primească roadele sale. 35 Dar viticultorii, prinzându-i pe servitorii săi, pe unul l-au lovit, pe altul l-au ucis, pe altul l-au bătut cu pietre. 36 A trimis din nou alţi servitori, mai numeroşi decât primii, dar le-au făcut la fel. 37 În cele din urmă l-a trimis pe fiul său la ei, zicându-şi: «De fiul meu le va fi ruşine». 38 Însă viticultorii, când l-au văzut pe fiu, au zis între ei: «Acesta este moştenitorul. Haideţi să-l ucidem, ca să avem moştenirea lui!» 39 Prinzându-l, l-au aruncat afară din vie şi l-au ucis. 40 Aşadar, când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori?” 41 I-au zis: „Pe acei răi îi va ucide fără milă, iar via o va da în arendă altor viticultori, care îi vor da roadele la timpul cuvenit”. 42 Isus le-a zis: „N-aţi citit niciodată în Scripturi: «Piatra pe care au dispreţuit-o constructorii, aceasta a devenit piatră unghiulară; Domnul a făcut acest lucru şi este minunat în ochii noştri»? 43 De aceea, vă spun: Împărăţia lui Dumnezeu va fi luată de la voi şi dată unui neam care va aduce roadele cuvenite”.

Sfântul Francisc din Assisi

Patron al Italiei

(sărbătoare)

La numai 44 de ani, la 3 octombrie 1226, murea pe pământul gol al Porţiunculei sfintei Maria a Îngerilor, lângă Assisi, autenticul sol al perfecţiunii evanghelice, sfântul Francisc, omul care la vârsta de 24 de ani renunţase la toate, bogăţii, ambiţii, orgoliu şi chiar la haina pe care o îmbrăca, pentru a se căsători cu „Doamna sărăcia” şi a repropune lumii, în perfectă bucurie, idealul evanghelic al umilinţei, sărăciei şi castităţii. Fiind născut într-un oraş mercantil, dintr-un tată negustor, tânărului vlăstar al lui Bernardone îi plăceau cercurile vesele şi cheltuia cu o anumită prodigalitate banul părintesc. La 20 de ani a voit să se înarmeze drept cavaler în armata lui Gualtieri de Brienne, care lupta pentru papa, dar la Spoleto a avut un vis revelator în care era invitat să urmeze mai degrabă „stăpânul decât slujitorul”.

Întorcându-se la Assisi, s-a sacrificat pentru bolnavi şi săraci şi într-o zi de toamnă a anului 1205, în timp ce era absorbit în rugăciune în bisericuţa sfântului Damian, i s-a părut că aude o voce din partea crucifixului: „Mergi şi repară Biserica mea, care este cu totul în ruină”. Prin renunţarea definitivă la bunurile pământeşti, la 25 de ani, Francisc a început viaţa sa religioasă. În prima etapă Francisc a apărut în haină de eremit, ducând o viaţă singuratică şi rătăcitoare, până când o frază iluminatoare a Evangheliei l-a orientat spre predicare şi constituirea primului nucleu al ordinului fraţilor minori, c cărui regulă a fost aprobată de către papa Inocenţiu al III-lea.

Acest al doilea capitol al vieţii sfântului este caracterizat printr-o predică intensă, continue călătorii „misionare” pentru a aduce oamenilor foarte adesea înarmaţi unii contra altora mesajul evanghelic de „pace şi bine”. După o aventuroasă călătorie în Ţara Sfântă, în Siria şi în Egipt, în anul 1220 s-a întors la Assisi şi a căutat să facă ordine în casa proprie, redactând a doua regulă, aprobată de Honoriu al III-lea. Deja slăbit din punct de vedere fizic de pocăinţele aspre, a intrat în ultima etapă a vieţii sale, care a însemnat asemănarea perfectă cu Cristos, chiar şi fizic,prin pecetea stigmatelor, primite pe muntele Verna la 14 septembrie 1224.

Autor al Cântecului Fratelui Soare, protagonist al Florilegiului, unul dintre sfinţii cei mai iubiţi din lumea întreagă, sfântul Francisc a fost canonizat la doi ani după moartea sa. În anul 1939 Pius al XII-lea i-a acordat o ulterioară recunoaştere oficială „celui mai italian dintre sfinţi şi celui mai sfânt dintre italieni” proclamându-l Patron principal al Italiei.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.