Trandafirul este fără „de ce”

Versul lui Silesius Trandafirul este fără „de ce” mi l-au amintit mai mulţi în ultima vreme. Printre ei, Sylvie Germain scriind despre Etty Hillesum şi trandafirii ei roşii şi galbeni.[1]

Este şi titlul unei intrări din jurnalul spiritual pentru Postul Paştelui scris, cu câţiva ani înainte de moarte, de un mare bolnav, părintele Xavier Thévenot, fost profesor universitar de teologie morală[2].

„De când m-am îmbolnăvit şi sunt silit să stau acasă”, scrie el, „mulţi vizitatori îmi aduc flori. Îşi exprimă astfel prietenia prin ceva frumos. Fără să-şi dea seama, au provocat la mine o evoluţie. De când primesc flori, numeroase sunt momentele când stau să le contemplu îndelung, cu mare atenţie.

… Strălucirea lor nu ajunge să le ascundă fragilitatea, nici lucrarea inexorabilă a vremii şi a morţii, ce nu va întârzia să se arate. De aceea mă simt foarte aproape de ele, iar admiraţia mea e amestecată cu milă. Văd în flori nişte fiinţe înrudite care au curajul să-mi vorbească generos despre viaţă, amintind timid de moarte, şi care-mi dăruiesc mult mai mult decât îmi cer. Într-un cuvânt, prezenţa lor e har!

Îmi amintesc foarte adesea în legătura cu ele de faimosul aforism al poetului mistic Angelus Silesius (1624-1677), ce prelungeşte gândirea Maestrului Eckhart: Trandafirul este fără „de ce”!

Da, trandafirul transcende noţiunile de util şi inutil. Prezenţă perfectă şi efemeră, floarea există, pur şi simplu, fără să ceară nimic, fără să aştepte să fie admirată. Aşa cum este: fiinţă pură. În clipele în care boala face ca total să pară absurd, floarea din vas mi se pare că deschide o potecă spre lumea tâlcurilor… şi spre Dumnezeu. De altfel, florile nu scapă atenţiei unor vizitatori copleşiţi de necazuri. După ce spun lucruri ca: “Viaţa mea e absurdă, nu are nici o noimă; la ce bun să trăieşti?”, se întâmplă ca unul sau altul, arătând spre trandafirii de pe biroul meu, să adauge: „Da, dar florile există!… De ce…?”

Floarea este replica lui Dumnezeu omniprezenţei răului. „Da, dar…”

Floarea e semnul, atât de tangibil, al Prezenţei Sale gratuite. Într-o lume în care domnia rentabilitătii e covârşitoare, este păstrarea acelui „A fi, fără altă raţiunea decât fiinţa. Este posibilitatea de a-ţi adăuga propria minunare celei a lui Dumnezeu pe când îşi contemplă creaţia, şi de a exclama, împreună cu El: „Ce bune sunt toate acestea” (Geneza 1).


[1] « Trandafirul este fără nici un „de ce”; înfloreste pentru că înfloreste, nu-i pasă de el însusi, nici dacă-l vede cineva. » (Angelus Silesius)

„În străfundul cel mai tainic al fiintei sale, omul nu există cu adevărat decât dacă, în felul lui, este precum trandafirul : fără „de ce” ». (Martin Heidegger despre versul lui Silesius)

„Nici supraestimare nici subestimare; Etty nu gândea despre sine că ar avea mai multă valoare ca altii. Trandafirul nu are grijă de sine, înfloreste la fel de bine printre buruieni  si mărăcini. Trandafirul nu caută să afle dacă îl vede cineva, ca să-l admire ori să-l rupă. Nu are altă ocupatie decât să înflorească, si urcă până în punctul în care se întâlnesc vesnicia si durata. (….) Când Etty Hillesum, scufundată în iadul  de la Consiliul evreesc, se gândea la trandafirii rosii si galbeni lăsati undeva în camera ei, departe, ea le contempla existenta la jumătatea drumului între vizibil si invizibil, la punctul atât de vibrant si de miscător în care se întâlnesc prezentul si vesnicia. Si frumusetea pe cât de modestă pe atât de suverană a rozelor admirate undeva în adâncul fiintei ei deschidea în sufletul ei poieni luminoase, găuri de tăcere senină din ce în ce mai vaste si mai limpezi, unde cei lângă care trecea, încărcati de atâtea angoase, puteau afla câteva clipe de pace. ” (Sylvie Germain, Etty Hillesum, Pygmalion 1999, p. 74-75.)

[2] Xavier Thévenot, Avance en eau profonde, Carnet spirituel, DDB/Cerf, 1997.

Un gând despre “Trandafirul este fără „de ce”

  1. Pingback: Trandafirul este fără “de ce” – Prea târziu te-am iubit…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.