„Binefacerile tale sa fie chibzuite”

Seneca: Scrisori către Luciliu (3)(4)
LaPunkt

A fi treaz și cuminte atunci când toată lumea umblă beată și vomită este semn de mare putere sufletească. Dar, pe de altă parte, a nu te izola, a nu fi arătat cu degetul, fără ca prin aceasta să te amesteci cu toată lumea, a face ce fac și alţii, dar într-alt chip, aceasta e dovadă de multă măsură. Căci se poate sărbătoare și fără dezmăţ. De altminteri, sunt în așa măsură hotărât să-ţi încerc tăria sufletească, încât am să-ţi împărtășesc și ţie ceva din învăţătura unor oameni de seamă: alege-ţi din când în când câteva zile; mulţumește-te în acest timp cu cât mai puţină și cu cât mai proastă mâncare, cu haine aspre și ponosite, și zi-ţi: „De asta mă temeam?“ Sufletul să se deprindă cu nevoile vieţii, chiar când nu duce grijă de nimic, și să se călească împotriva loviturilor sorţii, chiar când norocul îi zâmbește.

Seneca

Seneca: Scrisori către Luciliu (4)
LaPunkt

Amintește-ţi câte încercări la nimereală ai făcut de dragul banilor, câte încercări trudnice de dragul măririlor. Îndrăznește să faci ceva și pentru liniștea ta sau, altminteri, va trebui să îmbătrânești în această agitaţie a procuraturilor și, mai târziu, a funcţiilor la Roma, în clocotul și în bătaia valurilor, mereu altele, de care nu a putut scăpa nimeni, oricât de cumpănit, oricât de potolit. Ce importanţă are că tu vrei să trăiești liniștit? Rangul tău nu ţi-o îngăduie. Ce va fi dacă și în viitor îi vei îngădui să crească? Cu cât succesul îţi va fi mai mare, cu atât temerile vor spori.

*

Nu e nenorocire mai mare pentru un om ocupat și copleșit de treburi decât că socotește prieteni oameni cărora el nu le este și crede că serviciile făcute îi pot atrage prieteni când, de fapt, unii, cu cât îi sunt mai îndatoraţi, cu atât îl urăsc mai mult. Împrumută-i cuiva o mică sumă: ţi-l faci datornic. Împrumută-i una mare: ţi-l faci dușman. „Cum așa? Bunele noastre servicii nu ne ajută la câștigarea prietenilor?“ Ba da, dacă ai putinţa să-ţi alegi oamenii care vor primi ajutorul tău și dacă binefacerile tale vor fi chibzuite, nu aruncate în vânt: mai mult contează cine primește ajutorul decât ce ajutor primește.

Seneca

Scrisori către Luciliu

Traducere de Gheorghe Guțu

Introducere de Dionisie Pîrvuloiu

Humanitas, 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.