„De multe ori, împotriva impulsului Duhului, viața Bisericii se transformă într-o piesă de muzeu sau într-o posesie a câtorva” (Papa Francisc)

Papa Francisc despre Noii pelagieni, in Gaudete et exultate

57. Încă există creștini care se angajează în urmarea unui alt drum: cel al justificării prin propriile forțe, cel al adorării voinței umane și a propriei capacități, care se traduce într-o autocomplăcere egocentrică și elitistă lipsită de adevărata iubire. Se manifestă în multe atitudini aparent diferite între ele: obsesia pentru lege, fascinația de a prezenta cuceriri sociale și politice, ostentația în îngrijirea liturgiei, a doctrinei și a prestigiului Bisericii, lauda deșartă legată de gestionarea treburilor practice, atracția față de dinamicile de autoajutor și de realizare autoreferențială. În asta unii creștini își dedică energiile și timpul lor, în loc să se lase conduși de Duhul pe calea iubirii, în loc să se pasioneze pentru a comunica frumusețea și bucuria evangheliei și să-i caute pe cei de departe în mulțimile imense însetate de Cristos.

58. De multe ori, împotriva impulsului Duhului, viața Bisericii se transformă într-o piesă de muzeu sau într-o posesie a câtorva. Asta se întâmplă când unele grupuri creștine dau importanță excesivă respectării anumitor norme proprii, obiceiuri sau stiluri. În acest mod, adesea se reduce și se reprimă evanghelia, luându-i simplitatea sa fascinantă și gustul său. Este probabil o formă subtilă de pelagianism, pentru că pare să supună viața harului la anumite structuri umane. Asta se referă la grupuri, mișcări și comunități și este ceea ce explică de ce de atâtea ori încep cu o intensă viață în Duh, dar după aceea termină fosilizați… sau corupți.

59. Fără să ne dăm seama, prin faptul de a crede că totul depinde de efortul uman canalizat prin norme și structuri ecleziale, complicăm evanghelia și devenim sclavi ai unei scheme care lasă puține breșe pentru ca harul să acționeze. Sfântul Toma de Aquino ne amintea că preceptele adăugate la evanghelie din partea Bisericii trebuie să se ceară cu moderație „pentru a nu face apăsătoare credincioșilor viața”, pentru că astfel s-ar transforma religia noastră într-o sclavie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.