„Vei învinge raul cu binele”

Papa Francisc, Gaudete et exultate: fragmente despre violenta, harul care ne daruieste bunavointa, abstinerea de la judecarea semenilor, si altele.

115. Și creștinii pot să participe la rețele de violență verbală prin internet și diferitele domenii sau spații de interschimb digital. Chiar și în media catolice se pot depăși limitele, se tolerează defăimarea și calomnia și par excluse orice etică și orice respect față de bunul nume al celuilalt.Astfel are loc un dualism periculos, pentru că în aceste rețele se spun lucruri care n-ar fi tolerabile în viața publică și se încearcă să se compenseze propriile insatisfacții descărcând cu furie dorințele de răzbunare. Este semnificativ că uneori, pretinzând să se apere alte porunci, se trece complet peste porunca a opta: „Să nu mărturisești strâmb” și se distruge imaginea celuilalt fără milă. Acolo se manifestă fără niciun control că limba este „lumea răului” și „aprinde cursul existenței după ce a fost aprinsă de Gheenă” (Iac 3,6).

116. Fermitatea interioară, care este lucrare a harului, ne ferește să ne lăsăm târâți de violența care invadează viața socială, pentru că harul stinge vanitatea și face posibilă blândețea inimii. Sfântul nu irosește energiile sale plângându-se de greșelile altuia, este capabil să facă tăcere în fața defectelor fraților și evită violența verbală care distruge și maltratează, pentru că nu se consideră vrednic să fie dur cu alții, ci mai degrabă îi consideră „mai presus de sine” (Fil 2,3).

117. Nu ne face bine să privim de sus în jos, să asumăm rolul de judecători nemiloși, să-i considerăm pe alții ca nevrednici și să pretindem încontinuu să dăm lecții. Aceasta este o formă subtilă de violență. Sfântul Ioan al Crucii propunea un alt lucru: „Fii mai înclinat să fii învățat de toți decât să vrei să-l înveți pe cel care este inferior tuturor”.

Și adăuga un sfat pentru a-l ține departe pe diavol: „Bucurându-te de binele celorlalți ca și cum ar fi al tău și căutând cu sinceritate ca aceștia să fie preferați ție în toate lucrurile. În acest mod vei învinge răul cu binele, vei alunga departe de tine pe diavol și vei scoate bucuria duhului. Încearcă să faci asta în special cu aceia care îți sunt mai puțin simpatici. Să știi că dacă nu te vei strădui în acest domeniu, nu vei ajunge la adevărata iubire și nici nu vei face profit în ea”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.