Buletin de stiri Europa Libera, 24 decembrie 89

Ion Iliescu a apărut în noaptea de 23 la televizor să explice ce e cu teroriștii. „Trebuie să vă spunem că nu este vorba de un număr mare de elemente teroriste, dar acestea sunt special instruite și dotate pentru acțiuni de acest gen”, spune el. De multe ori aceștia reușesc să îngreuneze acțiunile unităților militare „pentru că, așa cum ați văzut, foarte mulți teroriști acționează din clădiri locuite, chiar din apartamente, ceea ce face dificilă folosirea tehnicii militare, intervenția armatei, care trebuie să evite cât mai mult pierderile în rândurile civililor.” Le cere locuitorilor care stau în zone fierbinți (Televiziune, Ministerul Apărării) „să evacueze clădirile și să se cazeze la cunoscuți, în alte locuri, pentru a înlesni activitatea unităților noastre militare.” Știe cum arată teroriștii: „sunt organizați ca pușcași, dotați însă bine cu armament și instruiți în mod deosebit.” De asemenea, le spune că teroriștii nu au uniforme, sunt îmbrăcați civil, încearcă să provoace confuzie, și-au pus și banderole „ca să fie confundați cu oameni din formațiunile de apărare organizate de cetățeni și creează astfel confuzie. Împușcă din orice poziție.” Îi îndeamnă pe oameni să se organizeze în gărzi patriotice (cât mai multe!) „pentru apărarea unităților proprii, unităților economice, a unor puncte de activitatea generală pentru nevoile cetățenilor” Spune că l-a numit pe generalul Nicolae Militaru în postul de ministru al apărării naționale, cu doi prim adjuncți Ștefan Gușe, șeful Marelui Stat Major, și Victor Atanasie Stănculescu. Apoi le mai spune telespectatorilor că, pe lângă Nicolae și Elena Ceaușescu, au fost arestați și Ilie și Nicu Ceaușescu, Dincă, Postelnicu, Bobu și alți câțiva.

E de mirare că ziarele îndeamnă cetățenii să se înarmeze? Scânteia poporului le cere cetățenilor, membri ai formațiunilor gărzilor patriotice, să se alăture și să acționeze „cu toată hotărârea împreună cu unitățile armatei noastre! Toți cei ce pot folosi o armă – la arme!” „Ura poporului crește în aceste momente înzecit și înmiit,” scrie și editorialistul anonim al Scânteii poporului. „Ura împotriva dictaturii, pe care poporul a răsturnat-o, însoțită de voința de a nu permite sub niciun motiv, sub nicio formă revenirea la întunecata perioadă pe care am trăit-o, trebuie să se manifesta prin unitatea întregului popor, prin lupta sa dârză, în primul rând a eroicei clase muncitoare, a viteazului tineret al României.” Mai jos, cu litere italice, mari și spațiate, se face apelul : „Cetățeni ai României, tovarăși! Organizați cât mai prompt, întăriți formațiunile de luptători, gărzile patriotice pentru a veni fără întârziere în sprijinul armatei. Libertatea merită orice sacrificiu, iar cetățenii țării, tineretul au dovedit în aceste zile că sunt în stare de orice sacrificiu pentru a cuceri libertatea.” Apoi, paradoxal, apelul continuă: „Muncitori, cetățeni, membri ai Partidului Comunist Român! Sprijiniți din toate puterile, din toată ființa activitatea de organizare și de luptă a formațiunilor patriotice!”

Continuă diversiunile. Un depozit militar de carburanți din Craiova este incendiat, se schimbă focuri, patru militari sunt uciși. Diversiuni în Timișoara și Cluj. Unitățile de grăniceri din zona Brăilei sunt atacate. La prânz Televiziunea transmite un comunicat al FSN conform căruia în Capitală și în județele țării lucrurile ar fi sub control. Se spune că țara se află angajată „ireversibil pe drumul revoluției și democrației” și cere „să înceteze de îndată, definitiv, orice acțiuni individuale pentru răzbunări absurde. (…) Revoluția a triumfat definitiv. Să facem tot ce ține de puterile noastre pentru apropiere acelui timp și bucuriei depline, Uniți vom învinge!” Tot la televizor apare Virgil Măgureanu care spunea că CFSN a decis adoptarea unor „măsuri excepționale imperios necesare” Este practic declararea stării de necesitate: Măgureanu spune că oricine va încălca dispoziția de încetare completă și imediată a focului se va face vinovat de crimă împotriva poporului român, fiind pedepsit pe dată și fără cruțare. Spune că vinovăția lui Ceaușescu va fi stabilită de tribunale „care vor hotărî cu toată severitatea sancțiunile cuvenite pentru acțiunea de distrugere a țării.” Cere ca armamentul să fie predat până luni, la ora 17.00 și că armata trebuie să fie singura deținătoare a armelor, „brațul ferm de apărare a intereselor poporului”. El mai spune, de asemenea, că unitățile Ministerului de Interne se integrează MApN (adică Miliția, securitatea vor fi subordonate noului ministru al Apărării, generalul Militaru). Spune că oamenii muncii trebuie să-și apere unitățile economice și că trebuie să se instaureze consensul național. Seara, Ion Iliescu semnează pentru constituirea Tribunalului militar de urgență care să-i judece pe cei doi Ceaușescu. În document se spune că Tribunalul îi va judeca pe cei doi „în conformitate cu prevederile legale rămase în vigoare” și că se va respecta întocmai dreptul de apărare al făptuitorilor. Cel care s-a ocupat, de fapt, de proces și execuția celor doi a fost generalul Victor Atanasie Stănculescu, cel pe care Ceaușescu îl numise Comandant militar în Timișoara și părea să-l prefere lui Gușe sau lui Milea.

https://romania.europalibera.org/a/buletin-de-%C8%99tiri-24-decembrie-1989/30340694.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.