„… cu atât mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da cele bune celor care I le cer”

Adaptare dupa un comentariu al lui Benedict al XVI-lea, papa emerit

Matei 7, 7-12


    7 Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi găsi, bateţi şi vi se va deschide. 8 Căci oricine cere, primeşte; cine caută, găseşte; iar celui care bate, i se va deschide. 9 Cine dintre voi, dacă fiul îi va cere pâine, îi va da o piatră? 10 Sau dacă va cere un peşte îi va da un şarpe? 11 Aşadar, dacă voi, răi cum sunteţi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da cele bune celor care i le cer?


„Cereţi şi vi se va da

Aflam aici o dezvaluire importanta privind relatia dintre Dumnezeu si om; pasajul raspunde de altfel unei probleme fundamentale pentru istoria religiilor ca si pentru viata noastra. Si anume: este drept sa-I ceri ceva lui Dumnezeu? Nu cumva raspunsul unic la transcendenta si maretia Lui consta in a-I aduce laude, a I te închina într-o rugaciune dezinteresata, si atât?

Religia lui Isus este foarte omeneasca, foarte simpla: “Tata, ceea ce ai ascuns celor întelepti si învatati, ai descoperit celor mici” (Luca 10,21).

Cei mici, adica cei care au nevoie ca Dumnezeu sa-i ajute si o recunosc, ajung mai degraba la adevar decât unii “inteligenti” care socotesc ca nu se cuvine sa ceri, ci numai sa proslavesti. Ei construiesc o imagine idealizata si nerealista a unui om atât de “nobil” încât nu crede ca are rost sa-L “deranjeze” pe Dumnezeu cu problemele lui.

Îndaratul cestei atitudini aparent dezinteresate se ascunde de fapt o îndoiala: oare Dumnezeu chiar vrea sa schimbe situatiile în care ne aflam, chiar vrea sa intre în realitatea vietii noastre?

(Se poate raspunde tot printr-o întrebare): Daca Dumnezeu nu ar putea intervini in evenimentele vietii noastre, ar mai ramâne oare Dumnezeu? Iar daca Dumnezeu este Iubire, oare nu va afla un mijloc de a raspunde sperantei omului care Îl iubeste?

Daca Dumnezeu Cel ce este Iubire nu ne-ar putea veni în ajutor în viata noastra, atunci Iubirea nu ar mai fi puterea suprema a lumii.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.