Ziua tacerii

Sâmbăta Sfântă este ”ziua tăcerii, trăită în lacrimi și în dezorientarea primilor discipoli, tulburați de moartea rușinoasă a lui Isus. În timp ce Cuvântul tace, în timp ce Viața este în mormânt, cei care au sperat în El sunt puși la grea încercare, se simt orfani, poate chiar orfani de Dumnezeu”. Nu la fel este pentru Fecioara Maria: ”această sâmbătă este și ziua Mariei. Și ea o trăiește în plâns, dar inima ei este plină de credință, plină de speranță, plină de iubire. (…) Mărturia și mijlocirea ei ne susțin atunci când povara crucii devine prea apăsătoare pentru noi”.

În întunericul care învăluie Sâmbăta Sfântă, a reluat papa, are loc erupția de bucurie și lumină prin riturile Vigiliei pascale. Este ”întâlnirea în credință cu Cristos cel înviat, iar bucuria pascală se va prelungi pentru toate cele cincizeci de zile care urmează”.
Papa Francisc: «Cel care a fost răstignit a înviat! Toate întrebările și îndoielile, ezitările și temerile sunt puse pe fugă de această revelație. Cel înviat ne dă certitudinea că binele triumfă întotdeauna asupra răului, că viața învinge întotdeauna moarte și că sfârșitul nostru nu este o coborâre tot mai în jos, din tristețe în tristețe, ci un urcuș spre înălțimi. Cel înviat este confirmarea că Isus are dreptate în toate: în a ne promite viața dincolo de moarte și iertarea dincolo de păcate».

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, vom trăi și anul acesta celebrările pascale în contextul pandemiei. În multe situații de suferință, mai ales când cei care le îndură sunt persoane, familii și populații deja încercate de sărăcie, calamități sau conflicte, Crucea lui Cristos este ca un far care arată portul pentru navele ce se află încă în largul unei mări în furtună. Este semnul speranței care nu dezamăgește și care ne spune că nicio lacrimă, niciun vaiet nu se pierd în planul de mântuire a lui Dumnezeu. Să-i cerem Domnului să ne dăruiască harul de a-L sluji și de a-L recunoaște, de a nu ne lăsa plătiți ca să-L uităm».

https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2021-03/papa-francisc-cateheza-saptamana-sfanta-2021.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.