Istorie și eternitate — Persona – Alteritas

Inițial publicat pe Alteritas:

Raportarea creștinilor la istorie și eternitate admite o diversitate de poziții care pot fi studiate în contextul dezvoltării lor în diferite tradiții teologice și confesionale. Un asemenea exercițiu cere o lucrare de amploare și nu poate fi realizată în cadrul acestei analize. Ceea ce ne interesează aici este importanța distincției…

Istorie și eternitate — Persona

Extrase

Înaintea creștinismului, iudaismul este spiritualitatea care a conturat cel mai bine o imagine coerentă asupra istoriei și ideea liniarității acesteia, a orientării societății umane către un punct de cotitură. Acest popor a avut mereu o orientare spre viitor ce s-a dezvoltat pe baza relației cu un Dumnezeu al legământului și al promisiunilor. Elemente precum conștiința păcii și a prosperității, a reconcilierii și a mântuirii oferte tuturor popoarelor au animat misiunea profeților în trecut și au impregnat ulterior și spiritualitatea creștină. Evreii și-au conturat ideea unui viitor mai bun care va fi determinat de o intervenție majoră a providenței prin apariția unui personaj special pregătit și trimis de Dumnezeu, Mesia, care va marca definitiv istoria omenirii. El va aduce dreptate și judecată, va conduce umanitatea spre cunoașterea lui Dumnezeu și va instaura o împărăție a păcii și belșugului. Ca urmare, poporul evreu este cel care a dezvoltat o conștiință istorică pe care a trăit-o acut fiecare generație printr-o dublă orientare. Privirea spre trecut, spre o moștenire care vine de la înaintași, este importantă pentru înțelegerea și asumarea unei identități specifice, pentru misiunea unui popor care și-a asumat un rol special în istorie. Orientarea spre viitor dezvoltă speranța și articulează prezentul, îi dă consistență și canalizează toate resursele și proiectele către ceea ce este promis și așteptat.

Creștinismul a preluat această orientare către viitor, spre un eveniment care va pune capăt istoriei și va deschide o nouă etapă a existenței, o nouă dimensiune a iconomiei divine. Această viziune a fost profesată și de Isus și a fost transmisă apostolilor în perioada scurtă cât l-au urmat în misiunea sa. Ideea iminenței sfârșitului lumii sau a ordinii sociale și politice din acea vreme și aceea a inaugurării împărăției lui Dumnezeu au fost predicate de ucenicii lui Cristos până la finalul primului veac al erei creștine. După moartea apostolilor și scrierea ultimei cărți a Bibliei, comunitatea creștină a reevaluat această concepție apocaliptică despre istorie și treptat și-a asumat o viziune care consideră că, până la revenirea lui Cristos la finalul istoriei, în lume se desfășoară planul mântuirii, iar comunitatea creștină are mandatul de a duce tuturor vestea bună a evangheliei. 

+++++++++

Ca și iudaismul, creștinismul consideră că există un plan al lui Dumnezeu pentru om și pentru lume și că liniile directoare ale acestui plan au fost trasate în revelația biblică. Sfinții Părinți au conturat ideea că acest proiect divin ia în calcul în mod fundamental distincția dintre ființa eternă și necreată a lui Dumnezeu, care este transcendentă și imposibil de cuprins, și ființa creată a lumii, care este limitată, are un început și un sfârșit. Așa cum subliniază Părinții Bisericii, Dumnezeu a creat lumea ca un destinatar al generozității sale (Sf. Irineu), să aibă parte de darul existenței și să se bucure de toate bunătățile pe care i le oferă creatorul. Lumea și omul nu sunt un accident, ci expresia iubirii și libertății persoanelor divine care își doresc pentru ființa creată nu numai o existență temporară, vremelnică, ci și una pentru eternitate, ca participare continuă la plinătatea vieții divine. Pentru a face o punte între creat și necreat, între istorie și eternitate, pentru a face posibil destinul veșnic al omului și al lumii, Dumnezeu a plănuit întruparea Fiului, coborârea persoanei divine în creație pentru a uni în sine divinul cu umanul, istoria cu eternitatea.

https://danutj.wordpress.com/2021/04/03/istorie-si-eternitate/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.