Despre psalmi, cu pastorul Eugen Tamas

Din cartea lui Terry L. Johnson

Biserica Patristică

Părinții bisericii și scrierile creștine timpurii demonstrează un devotament surprinzător față de Psalmi, și mai ales față de cântul Psalmilor. Calvin Stapert vorbește despre „promovarea entuziastă a cântului Psalmilor” de către părinți, care, spune el, „a atins un vârf fără precedent în secolul al patrulea.” James McKinnon vorbește despre „un […]

ISTORIA CÂNTATULUI PSALMILOR – De la Biserica Apostolică până azi (Partea 2-a) — Psalmii Cântați

Extras

„Atanasie (300-343d.Hr.)spune că era un obicei în vremea lui să se cânte Psalmii, pe care el îi numește „o oglindă a sufletului,” și chiar„o carte care include întreaga viață a omului, toate stările minții și toate mișcările gândurilor.”

Eusebiu (c. 260 – c. 340), Episcop al Cezareei a lăsat această imagine vie a cântului Psalmilor până în ziua de azi:

Porunca de a cânta Psalmi în numele Domnului era împlinită de toți în orice loc: căci porunca de a cânta le este adresată tuturor bisericilor care există printre neamuri, nu doar grecilor și tuturor din toată lumea, în orașe, în sate și pe câmp.

Vasile cel Mare (c.330–379)vorbește în predicile lui pe tema Psalmilor despre „melodiile armonioase ale Psalmilor” care împletesc „dulceața melodiei cu doctrina” și sunt cântate de oameni nu doar în biserici, ci și „acasă” și „la piață”.21 

Augustin (343-430 d.Hr.) în Confesiunile lui spune despre Psalmi: „Ei sunt cântați în întreaga lume și nu se ascunde nimic din inima lor.”

Ieronim (d. 420 d. Hr.) spune că el a învățat Psalmii când era copil și i-a cântat zilnic până la bătrânețe. El mai scrie următoarele:

„Psalmii puteau fi auziți continuu pe ogoarele și în viile Palestinei. Plugarul, în timp ce ținea de plug, cânta Aleluia; și culegătorul, vierul și ciobanul cânta ceva din Psalmii luiDavid. Pe pajiștile pline de flori și acompaniați de cântecul păsărilor, Psalmii sunau cu atât mai dulce. Psalmii sunt cântecele noastre de iubire, acestea sunt uneltele noastre de agricultură”.

Sidonius Apollinaris (c. 431- c. 482 d.Hr.) îi prezintă pe marinarii care în timp ce munceau la bordul barjelor mari în apele Franței antice, „cântau Psalmii până când țărmul răsuna de „Aleluia’.”

Sf Ioan Hrisostom (d. 407 d. Hr.), renumitul părinte grec și Patriarh al Constantinopolului, spune:

Toți creștinii se apleacă asupra Psalmilor lui David mai des decât asupra oricărei alte părți a Vechiului sau Noului Testament.Harul Duhului Sfânt a rânduit în așa fel încât Psalmii să fie recitați și cântați zi și noapte. În vegherile Bisericii, la început, la mijloc și la sfârșit sunt Psalmii lui David. Dimineața sunt căutați Psalmii lui David și David este prezent la începutul, la mijlocul și la sfârșitul zilei. În momentele solemne de înmormântare, începutul, mijlocul și sfârșitul este David. Mulți dintre cei care nu cunosc nicio literă, recită din memorie Psalmii lui David. În casele particulare, unde trudesc femeile – în mănăstiri– în pustie, unde oamenii conversează cu Dumnezeu, începutul, mijlocul și sfârșitul este David.

El spune din nou, David este mereu pe buzele lor, nu doar în orașe și în biserici, ci și în curți, mănăstiri, în deșert și în pustie. A transformat pământul în cer și oamenii în îngeri, adaptându-se la toate ordinele și la toate capacitățile.(A Șasea Predică despre Pocăință).”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.