O precizare importanta

Un Duh sfânt care trebuie regândit

Arta, un vehicul minunat al culturii, nu a fost prea amabilă cu Duhul sfânt. A lăsat imprimată în imaginația noastră o pasăre a cerului. Sau, dacă preferați, un porumbel alb. Această figură, deși prezentă în relatările biblice cu valoare absolut simbolică, nu ne-a facilitat înțelegerea a ceea ce este în mod exact Duhul sfânt.

Cu precizarea că a vorbi despre Dumnezeu înseamnă întotdeauna a bâlbâi definiții niciodată definitive, pentru a-l înțelege pe Duhul sfânt, trebuie să ne referim la ideea trinitară a lui Dumnezeu. Conciliile ecumenice din primele secole ale creștinismului au încercat să exprime măreția nemărginită a lui Dumnezeu și magnificența identității sale vorbind despre modurile prin care noi îl percepem pe Dumnezeu.

Aceste „moduri de subzistență” au fost definite în greacă „ypòstasis”. Și apoi redate în latină cu expresia „persona”. Prin urmare, Dumnezeu a fost definit ca o singură natură în trei persoane. Cu timpul, însă, termenul „persoană” a suferit o schimbare de semnificație foarte remarcabilă. Pentru noi, astăzi, a vorbi despre persoană înseamnă a vorbi despre un individ dotat cu voință, libertate, sentimente, gândire…

Mariotto Di Nardo, Treimea între fecioara Maria, Magdalena și alți sfinți 1400-05

Astfel, atunci când auzim că Dumnezeu este trei persoane, ne gândim în mod automat că Dumnezeu este format din trei indivizi, care sunt foarte prietenoși între ei, dar pe care trebuie să îi considerăm ca un singur Dumnezeu. Și acest lucru ne creează confuzii.

Dumnezeul unul şi întreit

Dacă recuperăm însă sensul original al termenului de ipostază – și, prin urmare, al sensului pe care îl avea și în latină cuvântul persoană – ne dăm seama că se spune pur și simplu că Dumnezeu este unul singur, dar că noi îl percepem în trei moduri diferite ale existenței sale.

Îl recunoaștem ca sursă a vieții și, drept urmare, îl numim Tată. Îl știm ca energie vitală care locuiește în lume și, prin urmare, îl numim Duh. L-am văzut manifestându-se în experiența umană a lui Isus din Nazaret și astfel îl numim Fiu.

Așadar, Duhul sfânt este Dumnezeu în energia sa vitală care locuiește în lume și dăruiește viață. Atunci, departe de a ne face să ne gândim la flăcări zburătoare sau porumbei care planează, Rusaliile ar trebui pur și simplu să ne facă să ne gândim la energia lui Dumnezeu care locuiește în noi.

Annamaria Corallo, fragment din „Rusalii pentru o viata divina”, Curajul credintei.

Curajul credinței

Echivocuri de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor nu a fost inventată de prima comunitate creștină. Pur și simplu a găsit-o, gata pregătită, în calendarul festivităților iudaice.

Era sărbătorită o revelație cu totul deosebită din partea lui Dumnezeu, cea pe care a făcut-o în timp ce vorbea cu Moise încă o dată, pe un munte, în timp ce poporul eliberat recent din sclavia egipteană aștepta întoarcerea condotierului său în vale. În acel dialog special, Dumnezeul eliberator i-a încredințat lui Moise cele Zece cuvinte.

În ebraică, sărbătoarea se numește Shavuot, ceea ce înseamnă literalmente „Săptămânile”. De fapt, sunt socotite cele șapte săptămâni, adică cele patruzeci și nouă de zile, care au trecut de la Paștele ebraic până la acel dar divin cu totul special: prin învățăturile sale de viață sau Tora, Dumnezeu indica drumul spre fericire. În limba greacă, numele acelei sărbători devine Pentecostè, adică cincizeci, cu referire la a cincizecea zi după…

Vezi articolul original 715 cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.