Adevarul, ca un parinte milostiv

Istoria mântuirii se împlinește „sperând împotriva oricărei speranțe” (Rom 4,18) prin slăbiciunile noastre. De prea multe ori credem că Dumnezeu se încrede numai pe partea bună și învingătoare din noi, în timp ce în realitate cea mai mare parte a planurilor sale se realizează în pofida slăbiciunii noastre. Acest lucru îl determină pe sfântul Paul să spună: „Și, ca să nu fiu umplut de îngâmfare din cauza măreției revelațiilor, mi-a fost dat un ghimpe în trup, un înger al Satanei ca să mă pălmuiască, așa încât să nu mă umplu de îngâmfare. De trei ori l-am rugat pentru aceasta pe Domnul să-l îndepărteze de la mine, dar el mi-a zis: «îți este suficient harul meu, căci puterea mea se arată în slăbiciune»” (2Cor 12,7-9).

Dacă aceasta este perspectiva economiei mântuirii, trebuie să învățăm să primim slăbiciunea noastră cu duioșie profunda.

Cel Rău ne face să privim cu evaluare negativă fragilitatea noastră, în schimb Duhul o aduce la lumină cu duioșie. Duioșia este cea mai bună manieră pentru a atinge ceea ce este fragil în noi. Degetul îndreptat și evaluarea pe care o folosim față de ceilalți sunt foarte des semn al incapacității de a primi în noi însăși slăbiciunea noastră, însăși fragilitatea noastră. Numai duioșia ne va salva de lucrarea Acuzatorului (cf. Ap 12,10). Pentru aceasta este important să se întâlnească Milostivirea lui Dumnezeu, în special în sacramentul Reconcilierii, trăind o experiență de adevăr și duioșie. În mod paradoxal și Cel Rău ne poate spune adevărul, însă, dacă face asta, este pentru a ne condamna. Însă noi știm că Adevărul care vine de la Dumnezeu nu ne condamnă, ci ne primește, ne îmbrățișează, ne susține, ne iartă. Adevărul ni se prezintă mereu ca Tatăl milostiv din parabolă (cf. Lc 15,11-32): vine în întâmpinarea noastră, ne redă demnitatea, ne repune pe picioare, face sărbătoare pentru noi, cu motivația că „acest fiu al meu era mort, și a revenit la viață, era pierdut, și a fost găsit” (v. 24).

Fragment din Scrisoarea apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc

Patris corde

cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a declarării Sf. Iosif

ca Patron al Bisericii Universale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.