Una sunt faptele, alta interpretarile

De învatat din teoria Comunicarii ne-violente: cum sa desparti informatia de interpretarea ei.

Una din componentele cele mai importante ale NCV/CNV (Comunicare Non Violenta) este necesitatea despartirii faptelor observate de evaluarea lor, si mai ales de opinia subiectiva a celui care le relateaza.

Un exemplu de amalgam, din viata de zi cu zi: „P. se lasa pe tânjeala în ce are de facut.”

Un exemplu de observatie : „P. nu începe sa studieze decât în ajunul examenelor.”

M-as lansa în deslusirea felului în care putem prelua din media o informatie în asa fel încât sa nu lasam interpretarea autorului sa precumpanesca fata de realitatea factuala…, dar cautând exemple pe fb am dat de comentarii ametitoare, din care reiese ca autorii lor, daca se sinchisesc de fapte, este ca sa le nege sau sa caute nod în papura, însa ce-i intereseaza mai ales este sa se descarce emotional. A se vedea comentariile la articolele despre aniversarea savantului Paulescu, as zice, naucitoare?

Prefer un exemplu de text în care cele doua elemente, faptele descrise si reactia autorului, sunt perfect distincte. E de pe fb, pe autor îl cheama Dan Bota.

„În blocul în care locuiesc, stau în chirie niște bărbați care lucrează în construcții la un șantier din apropiere. Sunt 5 la număr. Îi observ în fiecare zi cum vin rupți de oboseală în salopetele lor trudite. Și-au lăsat familiile acasă și-au venit la muncă în Cluj de prin Moldova și Dobrogea. Azi i-am surprins în fața Bibliotecii din Scara de Bloc. Și-au ales fiecare câte o carte și-au urcat cu ea la subraț, în tăcere. Unul dintre ei a învelit cartea într-un ziar, să nu o murdărească. Și m-am cutremurat de emoție! Efectiv! Cartea oferă alinare și putere. Pentru oricine! Pentru Oricine!”

Revenind la C. Paulescu, aflu din Wikipedia în ce consta

Activitatea sa politică

„Concepția politică a lui Paulescu aparținea de extrema dreaptă și susținea românizarea fascismului, în special prin lansarea unei deșănțate propagande antisemite.

În 1922, Paulescu a înființat, alături de Alexandru C. CuzaUniunea Națională Creștină, primul partid din Europa care a adoptat zvastica drept simbolul său oficial. Un an mai târziu, cei doi au pus bazele Ligii Apărării Naționale Creștine și au păstrat zvastica neagră în mijlocul tricolorului românesc ca însemn al noului partid. Paulescu a fost vicepreședintele Ligii și șeful filialei Ilfov, la a cărei inaugurare declara:„România Mare e ca un fruct splendid de o frumusețe uimitoare. Dar ea poartă în sânul ei un parazit de curând pripășit care-i suge toată vlaga. Acest vierme neadormit e Jidanul, care îi otrăvește fiii în cârciumi nenumărate, care îi răpește fecioarele și le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculații fură pâinea de la gura bieților Români și care, în sfârșit, prin Francmasonerie, prin Socialism, prin Bolșevism, încearcă să aducă pe acești jefuiți în starea urgisită de robi ai lui Iuda.

„Savantul nedreptatit” le zicea bine, de unde protestele la aniversarea sa în cadrul Academiei Române. Revin însa la comentarii, aflate pe pagina lui, la materialul „Descoperirile antisemitului Paulescu și omagierea lui în România”

Spicuiesc, printre reactiile violente, cele bazate pe ura fata de evrei, pe prejudecati, si pe generalizari „colorate”:

„… aceeasi placa zgariata a sionistului infect: ataca furibund pe oricine in timp ce urla si se vaita ca e agresat. Desigur, vor fi mereu destui plavani care vor pune botu’, alimentand acest dublu standard gretos.”

La care se adauga moralizari de tipul: nu mai mânjiți amintirea oamenilor:

„Credeam că, pe măsură ce evoluăm ca ființe superioare, otrava și veninul din moștenirea genetică se mai diluează. Orice fanatism nu este altceva decât o jalnică reminiscență a primitivismului. Să nu-și imagineze vreun anti-creștin că ar fi cu un miligram superior unui „antisemit”, mai ales când acela a și lăsat ceva valoros în urmă! Nu mai amestecați mere cu pere și nu mai mânjiți amintirea oamenilor! Mai terminați cu ura asta mizerabilă până și împotriva morților! Cum vreți să existe comunicare și bună înțelegere între oameni, dacă râcâiți mereu amintiri din trecut, care s-ar cuveni a fi nu neapărat uitate, dar măcar evitate!?!” Retin mai ales inroducerea, în care spiritul critic devine „Otrava si veninul din mostenirea genetica” ????

„Reprezentanti (sic) ,,poporului sfint” permanent cauta motive de cearta; problema e la ei”.

Cum ar fi: „daca esti evreu sau altceva care mie îmi pute din principiu, taci dracu’ din gura”.

Si tot asa…

Idealismul unui Marshall B. Rosenberg, cel cu arta de a comunica în asa fel încât violenta si manipularea sa fie excluse, pare atât de naiv confruntat cu revarsarile de ura de care este plin universul media…

Idealismul militantilor pentru pace din felurite orizonturi cuprinde, la mai toti, notiuni ca empatia, iertarea, cunoasterea de sine si întelegerea celorlalti…

Dspre empatie, pe curând.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.