Stim noi oare sa ne rugam „cum se cuvine”?

„Căci toţi cei care sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fiii lui Dumnezeu, pentru că nu aţi primit un Duh de sclavie, ca să vă fie din nou teamă, ci aţi primit Duhul înfierii prin care strigăm: „Abbá, Tată!”.

Însuşi Duhul dă mărturie duhului nostru că suntem fii ai lui Dumnezeu.”

De asemenea, şi Duhul vine în ajutorul slăbiciunii noastre, pentru că nu ştim ce să cerem în rugăciune aşa cum se cuvine, dar Duhul însuşi intervine pentru noi cu suspine negrăite.”

Scrisoarea sf. apostol Paul către Románi, 8, 14-16; 26 – Bíblia Católica Online

„Dumnezeule, vino în ajutorul meu. Doamne, grăbeşte-te să mă ajuți”

de Ioan Casian (360-435)

OrthodoxWiki:

Ioan Casian a fost un sfânt monah din secolele al IV-lea /al V-lea cunoscut pentru scrierile sale despre viața monahală și pentru scrierile corective anti-pelagiene ale Fericitului AugustinPrăznuirea sa se ține în 29 februarie (sau 28 februarie în anii nebisecți) iar, la nivel local, în 23 iulie în Marsilia, Franța.

Cele mai cunoscute lucrări ale Sfântului Ioan Casian sunt Instituțiile, care detaliază modul de trăire a vieții monahale și Convorbirile duhovnicești, care oferă detalii despre conversațiile dintre Ioan și Gherman și Părinții pustiei.

Sfântul Ioan a adormit în Domnul, în pace, în anul 435.

=============================

„Regula pe care o căutați, formula de rugăciune cu care trebuie să se deprindă orice călugăr ce vrea să-şi amintească neîncetat de Dumnezeu, pentru a se ridica treptat la gânduri mai desăvârşite, alungând orice alt gând, iat-o; căci omul nu va putea niciodată să păstreze rugăciunea dacă nu se eliberează de orice nelinişte şi de orice grijă a trupului. Este un secret lăsat nouă de câţiva din bătrânii noştri Părinţi şi pe care nu-l împărtăşim decât micului număr de persoane care-l doresc cu ardoare.

Formula următoare vă va aminti mereu de Dumnezeu :  „Dumnezeule, vino în ajutorul meu. Doamne, grăbeşte-te să mă ajuți. Deus in adjutorium meum intende ; Domine, ad adjuvandum me festina.”

Acest verset, ales din toată Scriptura, cuprinde toate sentimentele pe care le poate nutri firea omenească; se potriveşte perfect tuturor stărilor şi tuturor ispitelor.

Găsim acolo invocarea lui Dumnezeu împotriva tuturor primejdiilor, smerenia unei mărturisiri sincere, păstrarea atentă a solicitudinii şi fricii, luarea în seamă a tuturor slăbiciunilor noastre, nădejdea de a fi ascultaţi, încrederea într-un ajutor mereu prezent şi sigur; căci întotdeauna acela ce-şi cheamă neobosit în ajutor Ocrotitorul e sigur că el e prezent.

Găsim în aceste cuvinte dragostea aprinsă şi milostenia, privegherea ca să nu cădem în mâinile duşmanilor ce pândesc mereu, de care nu putem scăpa fără ajutorul Celui ce ne apără. Versetul acesta ce-i chinuie pe diavoli este ca un zid de apărare ce nu poate fi cucerit, o armură prin care nu poate trece săgeata, un scut ce ne va apăra de fie ce dată când când se vor abate asupra noastră lenea, plictiseala, tristeţea şi descurajarea; versetul ne oprește să ne pierdem nădejdea de a fi mântuiţi, arătându-ne că Acela pe care-l chemăm e prezent în toate luptele noastre şi ne aude implorarea. (…)

Se cuvine așadar să înălţăm la Dumnezeu această scurtă rugăciune, pentru a nu fi doborâţi în necazuri şi a nu ne mândri în vremurile propice. Da, meditaţi neîncetat acest verset în inima voastră, recitaţi-l în timp ce lucraţi, în toiul ocupaţiilor şi când călătoriţi. Fie ca duhul vostru să-şi afle în el hrana, pe când dormiţi, pe când mâncaţi… fie ca meditarea lui să devină o formulă puternică şi salutară ce vă va scăpa de toate atacurile diavolilor şi pe deasupra vă va curăţi de vicii şi de contagiunea celor pământeşti, pentru a vă ridica la contemplaţia lucrurilor nevăzute şi cereşti şi a face să crească în voi dorinţa aprinsă de a vă ruga stăruitor, pe care puțini o au.”

(din Conferința a 10-a a Sf Ioan Casian, cuprinzând învățătura lui Avva Isaac despre rugăciune)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.