2 noiembrie

Padre Laurentiu Dancuta, Paxlaur, pe Facebook

Chiar dacă moartea este atât de evidentă în jurul nostru…„

Viaţa credincioşilor tăi, Doamne, se schimbă, dar nu se pierde, şi, după destrămarea nestatornicei locuinţe pământeşti, le este pregătit un locaş veşnic în ceruri”. Aceasta este rugăciunea noastră astăzi, aceasta este credința și speranța noastră.În această zi, trecând prin cimitire, amintindu-ne de cei dragi care au plecat deja din această lume, lăsăm să răsune cuvântul Domnului: „Să nu se tulbure inima voastră! Credeți în Dumnezeu și credeți în mine! În casa Tatălui meu sunt multe locuințe. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus: Mă duc să vă pregătesc un loc? Și, după ce mă voi duce și vă voi pregăti un loc, voi veni din nou și vă voi lua la mine, pentru ca să fiți și voi acolo unde sunt eu. Și unde mă duc eu, voi știți calea” (In 14,1-4).Noi știm calea: este Isus. El este „Calea, Adevărul și Viața” noastră!

Însă ceea ce vom fi nu ni s-a arătat încă. Însă știm că atunci când îl vom revedea, atunci când și noi vom ajunge în Casa Tatălui, vom fi asemenea lui și-l vom vedea așa cum este: Domnul și Dumnezeul nostru, viața noastră (cf. 1In 3,2). https://paxlaur.comCu această credință străbatem astăzi aleele cimitirelor. Cu această speranță ne apropiem astăzi de mormintele celor dragi, repetând cuvintele vieții, cuvintele lui Cristos: „Oricine îl vede pe Fiul şi crede în el are viaţa veşnică” (cf. In 6,40).Chiar dacă moartea este atât de evidentă în jurul nostru; chiar dacă mulți oameni continuă să semene moarte în loc de viață, ură în loc de iubire, uitare în loc de recunoștință; chiar dacă cimitirele dau mărturie de multe ori tocmai despre ură și uitare (ura criminalilor și uitarea celor care nu se mai îngijesc de mormintele rudelor!); chiar dacă suntem conștienți zilnic de limitele noastre în fața celor muribunzi, noi nu ne oprim aici.

Noi știm că facem parte din Poporul lui Dumnezeu, acel Dumnezeu care ne cheamă la viață, la speranță. Fiii Tatălui veșnic nu se pierd în fața morții. Noi știm și mărturisim că moartea nu are ultimul cuvânt.În fața mormintelor, în cimitire, dincolo de ură și moarte, răsună astăzi rugăciunea noastră, rugăciunea Bisericii: „Odihna cea veșnică dă-le-o lor Doamne și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească lor”. Acea lumină în care răposații noștri îl vor vedea pe Dumnezeu așa cum este, îl vor vedea față către față. Acea lumină în care într-o zi vom străluci și noi, tresăltând de bucurie alături de frații noștri, intrând în Împărăția pregătită pentru noi încă de la întemeierea lumii (cf. Mt 25,34).

Da, așa ne rugăm! Așa credem! Așa sperăm! Suntem fiii Dumnezeului Atotputernic, suntem Templul celui care l-a înviat pe Cristos din morți și care va învia și trupurile noastre muritoare (cf. Rom 8,13).„Dacă Duhul celui care l-a înviat pe Isus Cristos din morți locuiește în voi,cel care l-a înviat pe Cristos din morțiva învia și trupurile voastre muritoare,prin Duhul lui care locuiește în voi”(Rom 8,13).https://paxlaur.com

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,37-40În acel timp, Isus le-a spus mulţimilor: „Tot ce-mi dă Tatăl va veni la mine, iar pe cel care vine la mine nu-l voi da afară, 38 căci m-am coborât din cer nu ca să fac voinţa mea, ci voinţa celui care m-a trimis; 39 şi aceasta este voinţa celui care m-a trimis: să nu se piardă nimeni dintre cei pe care mi i-a dat de la el, cisă-i învii în ziua de pe urmă. 40 Pentru că aceasta este voinţa Tatălui meu: oricine îl vede pe Fiul şi crede în el să aibă viaţa veşnică. Iar eu îl voi învia în ziua de pe urmă”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.