„El e deja în tine”

Când îl doreşti pe Dumnezeu şi vrei să fii copilul lui, scrie Angelus Silesius, el e deja în tine. El te inspiră”. „Dragostea de Dumnezeu care se declară în tine e chiar puterea lui veşnică, focul lui, Sfântul Duh”.

Se poate spune că misiunea ce-i revine misticului în viaţa Bisericii e să reamintească prin existenţa sa întâietatea lui Dumnezeu care se descoperă, într-o suverană libertate, oamenilor. „El e deja în tine”.

Cu toate acestea, împărtăşirea lui Dumnezeu nu e niciodată obiectul unei experienţe directe. Nu descoperi prezenţa divină cercetând fiinţa omenească pe plan psihologic şi nici chiar metafizic. Desigur, aplecarea către transcendent există în om. Omul este „făcut pentru infinit”, scrie Pascal. Sfântul Augustin a simţit-o: „Ne-ai zidit pentru tine, Doamne, iar inima noastră nu-şi găseşte odihna decât când te-a aflat” (Confesiuni, cartea 1, cap.1).

Un imn din Liturgia orelor o spune admirabil: „În străfundurile inimii noastre, locul tău e săpat ca un mare gol, ca o rană…” Golul acesta căscat în noi îl putem simţi toţi.

Dar nimic, absolut nimic, în afară de credinţa noastră în Cuvânt, nu ne poate asigura şi nici măcar nu ne poate îngădui să gândim că Dumnezeul cel infinit, în sfinţenia şi gloria sa, ni s-a descoperit cu adevărat nouă şi că vrea să ne asocieze vieţii sale adânci.

O consecinţă importantă se impune: viaţa de unire cu Dumnezeu, în măsura în care constă în primirea revelării divine, se bazează integral pe credinţa în Cuvântul său; şi va fi cu atât mai puternică cu cât credinţa va fi mai vie.

În Scrisoarea lui către Galateni, sfântul Paul scrie: „… nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine” (2,20), adăugând imediat: „trăiesc prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi s-a dat pentru mine”.

Este vorba aici de ceva concret. Însă experienţa comuniunii cu Cristos se trăieşte în cadrul credinţei. Ea nu are nici un alt argument decât Cuvântul lui Dumnezeu. Căci Dumnezeul cel viu ni se împărtăşeşte prin Cuvântul său. Iar Cuvântul nu se confundă cu viziunea. Face întotdeauna apel la credinţă. Şi trăieşte din ea.

Autorul Scrisorii către Diognet scrie: Nici un om nu l-a văzut, nici nu l-a cunoscut pe Dumne[1]zeu: El însuşi s-a manifestat. Şi s-a arătat credinţei, singura căreia i s-a acordat privilegiul de a-l vedea pe Dumnezeu. Căci Dumnezeu, stăpânitor şi ziditor al Universului […], după ce a conceput un plan de o măreţie inexprimabilă, nu l-a împărtăşit decât Fiului. […]

Dar după ce, prin Fiul său mult iubit, a dezvăluit ceea ce ne pregătise de la început, ne-a dăruit, dintr-o dată, totul: să ne bucurăm de binefacerile sale, să vedem şi să înţelegem…

Credinţei în Cuvânt se cuvine să-i adăugăm harul admiraţiei, al încântării. O experienţă mistică autentică e posibilă fără extaz, dar nu şi fără încântare. De altfel, extazul e poate doar un alt nume al încântării, al intrării în admiraţie.

Orice experienţă mistică, orice viaţă de unire cu Dumnezeu, dacă are vreo adâncime, este o experienţă a încântării: o cunoştinţă cu Dumnezeu, stârnind încântarea prin însăşi împărtăşirea sa. Isus spunea că nu se poate intra în Împărăţia lui Dumnezeu decât cu un suflet de copil (Mc 10,15).

Cuvântul dumnezeiesc ne cere să regăsim, chiar şi în plină matu[1]ritate, felul de a vedea al copiilor, cărora totul li se pare nou şi încântător. Se cuvine să regăsim extazul copilă[1]resc la descoperirea miracolului Vieţii ce se revelează în plinătate. „… iar noi am văzut gloria lui” (In 1,14).

Fragment din CALE DE ÎNDUMNEZEIRE Sapientia Iaşi 2012

Titlu originar Eloi Leclerc, Chemin de contemplation,
Desclée de Brouwer, Paris, 1995

Alte carti de Eloi Leclerc la Sapientia:

Leclerc Éloi, Împărăția ascunsă, Iași 2010, 216 p., 14×20, ISBN 978-606-578-000-2, 10 RON.

Leclerc Eloi, Înțelepciunea unui sărac, Iași 2009, 123p., 14×20, ISBN: 978-973-8980-45-7, 10 RON.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.