Supunerea de sclav, la temelia totalitarismelor

Parerea unui om al Bisericii, +Dom Bernard Ducruet

Dintr-o învatatura despre ascultare/supunere

„Un mod încă şi mai detestabil de a rămâne în copilărie constă în a trăi într-o supunere de sclav.

Sclavul este cel supus unei autorităţi dominatoare care nu este o adevărată autoritate, ci mai degrabă se aseamănă cu un comportament de adolescent întârziat. Sclavul rabdă, uneori se revoltă, adesea se fereşte să-şi arate sentimentele, punându-le la adăpost pentru ca să nu sufere din pricina supunerii. Îşi înăbuşă dragostea de sine, care este un resort al vieţii. Îşi ucide dorinţa, şi se mulţumeşte să-şi ia în seamă numai nevoile. Evadează în visare, ori într-o căutare frenetică de activitate ( “activism”), sau se complace în gânduri negative de critică, bănuială, gelozie. În cel mai bun caz, se supune pentru a primi un salariu, ori o recompensă.

Sclavul are în comun cu adolescentul faptul că nu încearcă cu adevărat să iasă din copilărie, şi că îşi suferă soarta. Dorinţa de a se maturiza, de a lega cu ceilalţi acea relaţie care îi va dezvălui propriul chip, o exclude. Sigur, se poate obiecta că sclavagismul a dispărut din societatea de azi. Cu toate acestea, sunt încă foarte numeroşi bărbatii şi femeile care-şi suportă condiţiile de viaţă întocmai ca nişte sclavi. Marx şi discipolii lui au avut intuiţia faptului că lumea noastră, aflată încă în copilărie, este dominată de dialectica relatiei dintre sclav şi stăpân. Ei au închis realitatea omenească între limitele mecanismelor de dominare-supunere, în care au văzut resortul întregului dinamism al omenirii.

Adresându-se sclavilor din vremea lui, sfântul apostol Pavel nu a pretins să revoluţioneze societatea, dar i-a îndemnat pe aceştia să-şi caute eliberarea într-o schimbare a motivaţiilor lăuntrice. Cuvintele lui rămân valabile şi pentru noi :

Slugilor, ascultaţi de stăpânii voştri cei după trup, cu frică şi cutremur, întru curăţia inimii voastre, ca şi de Hristos. Nu slujind numai când sunt cu ochii pe voi, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci ca slugile lui Hristos, făcând din suflet voia lui Dumnezeu. Slujind cu bună-voinţă, ca şi Domnului, şi nu oamenilor. (Efeseni 6, 5-7)

Urmând aceste sfaturi, omul nu se mai supune doar altor oameni, la fel de imaturi ca el, prin urmare incapabili să-l ajute să ajungă adult. El ascultă de Omul desăvârşit, învaţă de la Hristos ce înseamnă adevărata supunere, primind din mâinile lui Dumnezeu tot ce i s-a dat să trăiască. Cel care se supune lui Dumnezeu se maturizează şi devine liber.

Trăind greutăţile pe care le comportă orice viaţă, cel care a ajuns la condiţia de adult nu se mai mulţumeste să-şi suporte pasiv situaţia; acceptă, senin, ceea ce nu poate schimba; are curajul de a aduce schimbări acolo unde poate face ceva; are înţelepciunea de a discerne între situaţia în care poate schimba ceva, şi cea în care nu o poate face.

Unul derivat al infantilismului ascultării îl regăsim în felul în care omul se supune disciplinei unui grup. Individul poate adera la un grup de bună voie, pentru că aşa doreşte, pentru că i se pare că grupul îi oferă o şansă de a evolua. Dar omul se mai poate încadra în disciplina unui grup aşa cum o face soldatul ce aşteaptă nerăbdător ca serviciul militar să se sfârşească, sau ca elevul căruia nu-i stă gândul decât la vacanţă. Uneori rămâi sclav şi dependent de un grup, deoarece reflexul copilăresc de a căuta ocrotire într-o relaţie fuzională nu s-a pierdut. Aceasta se petrece de pildă în secte, ai căror membri devin dependenţi atât de întregul grup, cât si de guru. Există indivizi aflaţi în căutarea unei identităţi mai puternice, care speră s-o afle într-un mediu protejat; ei pun atâta preţ pe ordine şi disciplină în sine, încât ajung să facă din acestea idoli la picioarele căruia îşi lasă toată libertatea. Supunerea de sclav stă la temelia tuturor totalitarismelor.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.